Kulinarne zaproszenie do Stolicy
Dania specjalne i dla
smakoszy
Odwiedzając restauracje mamy swoje
oczekiwania i upodobania. Szukamy i degustujemy coś tradycyjnego,
coś z nowoczesnych trendów kulinarnych. Wszyscy znajdą tu coś dla
siebie i swojego podniebienia.
Cechą wyróżniającą kuchnię
warszawską jest jej niesamowita różnorodność. Tradycja
poprzednich pokoleń tworzyła jej specyficzny klimat, aromat i smak.
Przybywający tu przedstawiciele innych kultur i narodów przywozili
ze sobą dorobek kulinarny swoich ojczyzn.
Dania polskie i regionalne
Jako rzeczy Zaratustra: „Swój
ciągnie do swojego”. Popularne w mediach określenie „słoiki”,
odnoszące się do nowo-przybyłych mieszkańców stolicy można potraktować
dosłownie. Przywożone w słoikach zamknięte smaki i zapachy stron
rodzinnych odnalazły się na
stolikach wielu restauracji, specjalizujących się w daniach kuchni
regionalnych.
Znajdziemy i dania
leśne z dominacją nuty grzybowej, i góralskie z serami i baraniną,
nadmorskie z rybami na różne podanymi sposoby. Również regiony
nizinne z wieprzowiną, z kuchnią jarską lub jak wolą puryści - wegetariańską
odnajdziemy w tym mieście. A jako że polska jest znaczącą
potęgą w mleczarstwie więc i wyrafinowane dania na bazie mleka tu
odnajdziemy.
Każdy region ma
swoją restaurację w Warszawie i swoich miłośników jego kuchni.
Zapraszamy do odkrywania polski regionalnej w jednym miejscu – w
stolicy.
Afrodyzjaki na talerzu
Gdy zastanawiasz się nad randką ze
swoją dziewczyną, narzeczoną lub żoną, znajdziesz wiele propozycji
eleganckich lokali z daniami kuchni afrodyzjakalnej. W tym zakresie
zawsze możesz liczyć na pomysłowość i dobry smak restauratorów
i kucharzy. Od Ciebie zależy wybór miejsca. Masz lokale z
wystrojem bardzo nowoczesnym, możesz odnaleźć się w epoce
secesji, w klimatach rustykalnych lub Orientu. Ale przede wszystkim
możesz liczyć, że serwowane dania zaskoczą Was i sprawią, że taki wspólny
wieczór uznacie na wyjątkowy.
Kuchnie Orientu
Modne w świecie kuchnie chińskie,
wietnamskie, hinduskie i tajskie mają coraz większe grono
zwolenników w Warszawie. Powody są oczywiste – wyrafinowany smak
tych kuchni i ich dostępność. Coraz więcej restauracji
otwieranych nad Wisła i coraz liczniejsza grupa zadowolonych
klientów. Nie musisz czarterować samolotu aby zjeść ulubioną
zupę tajską. Wystarczy tramwajem linii numer 4 podjechać kilka
przystanków i jesteś na miejscu. Warszawa daje w zasięgu ręki
twoje ulubione kuchnie. Odkryj przepych Orientu w wystroju i w daniach prezentowanych przez mistrzów kulinarnych.
Znawcy win i piwa w akcji
Odwiedzamy też miejsca, w których
znajdziemy rozkosze dla naszego podniebienia. Przechowalnie wina lub
piwa. Mam na myśli między innymi przechowalnie i hurtownie win,
piw, tudzież innych napojów. Współczesna hurtownia, dobrze
postawiona marketingowo, to nie tylko magazyn ale i miejsce na
degustacje oraz warsztaty sommelierskie i piwne.
Te wątki będziemy rozwijać, przedstawiając restauracje i rozszerzając zakres prezentacji.
Komentarze
Prześlij komentarz