Kulinarne zaproszenie do Stolicy


Dania specjalne i dla smakoszy
Odwiedzając restauracje mamy swoje oczekiwania i upodobania. Szukamy i degustujemy coś tradycyjnego, coś z nowoczesnych trendów kulinarnych. Wszyscy znajdą tu coś dla siebie i swojego podniebienia.
Cechą wyróżniającą kuchnię warszawską jest jej niesamowita różnorodność. Tradycja poprzednich pokoleń tworzyła jej specyficzny klimat, aromat i smak. Przybywający tu przedstawiciele innych kultur i narodów przywozili ze sobą dorobek kulinarny swoich ojczyzn.




Dania polskie i regionalne
Jako rzeczy Zaratustra: „Swój ciągnie do swojego”. Popularne w mediach określenie „słoiki”, odnoszące się do nowo-przybyłych mieszkańców stolicy można potraktować dosłownie. Przywożone w słoikach zamknięte smaki i zapachy stron rodzinnych odnalazły się na stolikach wielu restauracji, specjalizujących się w daniach kuchni regionalnych.
Znajdziemy i dania leśne z dominacją nuty grzybowej, i góralskie z serami i baraniną, nadmorskie z rybami na różne podanymi sposoby. Również regiony nizinne z wieprzowiną, z kuchnią jarską lub jak wolą puryści - wegetariańską odnajdziemy w tym mieście. A jako że polska jest znaczącą potęgą w mleczarstwie więc i wyrafinowane dania na bazie mleka tu odnajdziemy.
Każdy region ma swoją restaurację w Warszawie i swoich miłośników jego kuchni. Zapraszamy do odkrywania polski regionalnej w jednym miejscu – w stolicy.


Afrodyzjaki na talerzu
Gdy zastanawiasz się nad randką ze swoją dziewczyną, narzeczoną lub  żoną, znajdziesz wiele propozycji eleganckich lokali z daniami kuchni afrodyzjakalnej. W tym zakresie zawsze możesz liczyć na pomysłowość i dobry smak restauratorów i kucharzy. Od Ciebie zależy wybór miejsca. Masz lokale z wystrojem bardzo nowoczesnym, możesz odnaleźć się w epoce secesji, w klimatach rustykalnych lub Orientu. Ale przede wszystkim możesz liczyć, że serwowane dania zaskoczą Was i sprawią, że taki wspólny wieczór uznacie na wyjątkowy.



Kuchnie Orientu
Modne w świecie kuchnie chińskie, wietnamskie, hinduskie i tajskie mają coraz większe grono zwolenników w Warszawie. Powody są oczywiste – wyrafinowany smak tych kuchni i ich dostępność. Coraz więcej restauracji otwieranych nad Wisła i coraz liczniejsza grupa zadowolonych klientów. Nie musisz czarterować samolotu aby zjeść ulubioną zupę tajską. Wystarczy tramwajem linii numer 4 podjechać kilka przystanków i jesteś na miejscu. Warszawa daje w zasięgu ręki twoje ulubione kuchnie. Odkryj przepych Orientu w wystroju i w daniach prezentowanych przez mistrzów kulinarnych.


Znawcy win i piwa w akcji
Odwiedzamy też miejsca, w których znajdziemy rozkosze dla naszego podniebienia. Przechowalnie wina lub piwa. Mam na myśli między innymi przechowalnie i hurtownie win, piw, tudzież innych napojów. Współczesna hurtownia, dobrze postawiona marketingowo, to nie tylko magazyn ale i miejsce na degustacje oraz warsztaty sommelierskie i piwne.

Te wątki będziemy rozwijać, przedstawiając restauracje i rozszerzając zakres prezentacji.




Komentarze

Najczęściej czytane