Szlaki kulinarne


Warszawa to raj dla smakoszy. Mnogość restauracji, kawiarni, barów, pubów, browarów. Gorzelnie też tutaj są.

Warszawa-Kuchnie-Świata to przewodnik po wykwintnych miejscach smaku i aromatu, po miejscach, gdzie można dobrze zjeść i niekoniecznie wydać majątek, po miejscach gdzie równiez posłuchamy muzyki, damy się zaskoczyć  i odkryjemy  coś ze sztuki kulinarnej - jednym słowem - ciekawie spędzimy czas.

Stawiamy na gości, właścicieli restauracji oraz szefów kuchni, którzy uważają, że warto ich odwiedzić, by poznać kulinarne dzieła sztuki.
Przewodnik robiony wspólnie dla wszystkich.


Szlak turysty kulinarnego
Czy krajowy czy zagraniczny – każdy turysta chce znaleźć coś, po co przyjechał. Dania specyficzne dla polskiej kultury, z których kuchnia polska jest dumna i  które wszyscy chętnie jadamy. Zarówno wyszukane specjały jak i dania proste ale bardzo popularne no i w swoim smaku wyjątkowe i charakterystyczne dla naszej kuchni.


Szlak polskich fast foodów
Pierogarnie, naleśnikarnie, kiełbaski na gorąco, bigosy, flaczki, paszteciki etc.


Szlak rodzinny
Miejsca, w których rodzice ze swoimi pociechami mogą nie tylko znaleźć miejsce przewidziane dla nich ale i otrzymać odpowiednio skomponowane menu



Szlak rybny
Ryby rzeczne, stawowe, jeziorne, morskie – to wykorzystany ocean możliwości kulinarnych.
Odpowiednikiem bogatego asortymentu ryb jest równie wielka ilość dań rybnych, które znajdziemy na kartach dań warszawskich restauracji.

Typowe polskie karpie, szczupaki, płocie, węgorze ale i morskie ryby w rożnych wersjach: smażone, duszone, wędzone, gotowane. Warto sprawdzić jak bardzo pozytywnie zareagują nasze kubeczki smakowe.


Szlak jaroszy i wegetarian
Kuchnie inspirowane polską tradycją, kuchnią Orientu a w zasadzie całego świata. Co wegetarianie ze swoich podróży przywiozą do Polski tego szukają w restauracja. Czasami inspirują szefów kuchni lub właścicieli a czasami otwierają sami wege-restauracje. Mamy ich już na tyle dużo, że warto wiedzieć, które nawiedzić w swoich wędrówkach po kulinarnych zaułkach stolicy.



Szlak myśliwski
Dziczyzna w kuchni polskiej to nie tylko rarytas ale i powszechność – oczywiście w okresie gdy lasów w tym kraju było więcej i żyliśmy bliżej natury. Tradycja pozostała a kucharze włączają ten rodzaj mięs do karty dań.


Szlak słodkości i deserów
Wspomniane wcześniej pączki, czekolada, ciasta, ciastka i ciasteczka jak też inne deserowe formy kulinarne znajdą tu swoje miejsce na ich prezentację.




Szlak ekologiczny
Jak bardzo warszawiacy upodobali sobie zdrowe jedzenie, niech świadczą o tym liczne ryneczki, na których sprzedawane są produkty rolne od lokalnych producentów.
Restauracje zamawiają produkty od mieszkających w okolicy rolników – z gospodarstw ekologicznych, prowadzących uprawy tradycyjnymi metodami. A wszystko to aby zachować naturalny, prawdziwy i zdrowy smak oraz wygląd zarówno owoców jak i warzyw.
Wiele restauracji ma umowy z konkretnym rolnikiem / rolnikami, którzy tylko dla nich uprawiają warzywa i owoce, ze szczególną dbałością o czystość ekologiczną. Tak wyhodowane produkty rolne dają większe możliwości kulinarne i szybciej znajdują też klientów w restauracjach.




Szlak wina, piwa i nalewek
Importerzy jak i producenci win, piw, nalewek – wszyscy oni chcą odnaleźć się w Warszawie.
Bardzo systematycznie ten segment rynku jest coraz ciekawszy i bogatszy w swojej ofercie. A my przyjrzymy się temu. Jest co poznawać, są liczne miejsca, które warto odwiedzić.





Inne szlaki kulinarne
Pracując nad tym przewodnikiem w zakresie turystyki kulinarnej w Warszawie i okolicy będziemy dodawać nie tylko najlepsze lokale ale i proponować nowe koncepcje szlaków.

Zapraszamy wkrótce

Komentarze

Najczęściej czytane