Szlaki kulinarne
Warszawa to raj dla smakoszy. Mnogość
restauracji, kawiarni, barów, pubów, browarów. Gorzelnie też tutaj są.
Warszawa-Kuchnie-Świata to przewodnik po
wykwintnych miejscach smaku i aromatu, po miejscach, gdzie można
dobrze zjeść i niekoniecznie wydać majątek, po miejscach gdzie równiez posłuchamy muzyki, damy się zaskoczyć i odkryjemy coś ze sztuki kulinarnej - jednym słowem - ciekawie spędzimy czas.
Stawiamy na gości, właścicieli
restauracji oraz szefów kuchni, którzy uważają, że warto ich
odwiedzić, by poznać kulinarne dzieła sztuki.
Przewodnik robiony wspólnie dla
wszystkich.
Szlak turysty kulinarnego
Czy krajowy czy zagraniczny – każdy
turysta chce znaleźć coś, po co przyjechał. Dania specyficzne
dla polskiej kultury, z których kuchnia polska jest dumna i które
wszyscy chętnie jadamy. Zarówno wyszukane specjały jak i dania
proste ale bardzo popularne no i w swoim smaku wyjątkowe i charakterystyczne dla
naszej kuchni.
Szlak polskich fast foodów
Pierogarnie, naleśnikarnie, kiełbaski
na gorąco, bigosy, flaczki, paszteciki etc.
Szlak rodzinny
Miejsca, w których rodzice ze swoimi
pociechami mogą nie tylko znaleźć miejsce przewidziane dla nich
ale i otrzymać odpowiednio skomponowane menu
Szlak rybny
Ryby rzeczne, stawowe, jeziorne,
morskie – to wykorzystany ocean możliwości kulinarnych.
Odpowiednikiem bogatego asortymentu
ryb jest równie wielka ilość dań rybnych, które znajdziemy na
kartach dań warszawskich restauracji.
Typowe polskie karpie, szczupaki,
płocie, węgorze ale i morskie ryby w rożnych wersjach: smażone,
duszone, wędzone, gotowane. Warto sprawdzić jak bardzo pozytywnie
zareagują nasze kubeczki smakowe.
Szlak jaroszy i wegetarian
Kuchnie inspirowane polską tradycją,
kuchnią Orientu a w zasadzie całego świata. Co wegetarianie ze
swoich podróży przywiozą do Polski tego szukają w restauracja.
Czasami inspirują szefów kuchni lub właścicieli a czasami
otwierają sami wege-restauracje. Mamy ich już na tyle dużo, że
warto wiedzieć, które nawiedzić w swoich wędrówkach po
kulinarnych zaułkach stolicy.
Szlak myśliwski
Dziczyzna w kuchni polskiej to nie
tylko rarytas ale i powszechność – oczywiście w okresie gdy
lasów w tym kraju było więcej i żyliśmy bliżej natury. Tradycja
pozostała a kucharze włączają ten rodzaj mięs do karty dań.
Szlak słodkości i
deserów
Wspomniane wcześniej pączki,
czekolada, ciasta, ciastka i ciasteczka jak też inne deserowe formy
kulinarne znajdą tu swoje miejsce na ich prezentację.
Szlak ekologiczny
Jak bardzo warszawiacy upodobali sobie
zdrowe jedzenie, niech świadczą o tym liczne ryneczki, na których
sprzedawane są produkty rolne od lokalnych producentów.
Restauracje zamawiają produkty od
mieszkających w okolicy rolników – z gospodarstw ekologicznych,
prowadzących uprawy tradycyjnymi metodami. A wszystko to aby
zachować naturalny, prawdziwy i zdrowy smak oraz wygląd zarówno owoców jak i
warzyw.
Wiele restauracji ma umowy z konkretnym
rolnikiem / rolnikami, którzy tylko dla nich uprawiają warzywa i
owoce, ze szczególną dbałością o czystość ekologiczną. Tak
wyhodowane produkty rolne dają większe możliwości
kulinarne i szybciej znajdują też klientów w restauracjach.
Szlak wina, piwa i nalewek
Importerzy jak i producenci win, piw,
nalewek – wszyscy oni chcą odnaleźć się w Warszawie.
Bardzo systematycznie ten segment
rynku jest coraz ciekawszy i bogatszy w swojej ofercie. A my
przyjrzymy się temu. Jest co poznawać, są liczne miejsca, które
warto odwiedzić.
Inne szlaki kulinarne
Pracując nad tym przewodnikiem w
zakresie turystyki kulinarnej w Warszawie i okolicy będziemy dodawać
nie tylko najlepsze lokale ale i proponować nowe koncepcje szlaków.
Zapraszamy wkrótce
Komentarze
Prześlij komentarz